facebook
Rekrutacja trwa❗️
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.uz.zgora.pl
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.uz.zgora.pl
2020-06-15, 07:31
facebook
https://www.facebook.com/UniwersytetZielonogorski/photos/a.384998637421/10158557622662422/?type=3
2020-06-10, 16:24
facebook
UWAGA
12.06.2020 r. Dziekanat Filii UZ w Sulechowie będzie nieczynny.
12.06.2020 r. Dziekanat Filii UZ w Sulechowie będzie nieczynny.
2020-06-10, 11:48
facebook
Rekrutacja trwa❗️
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.uz.zgora.pl
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.uz.zgora.pl
2020-06-10, 11:30
facebook
REKRUTACJA TRWA❗️
2020-06-10, 10:28
facebook
Szanowni studenci!
Szpital Rehabilitacyjno - Leczniczy dla Dzieci SP ZOZ w Wojnowie poszukuje osób pełniących funkcje opiekuna turnusu (konieczny ukończony kurs na opiekuna kolonii).
Turnusy trwają 3 tygodnie. W czasie turnusu zapewniony jest nocleg i wyżywienie. Na jednego opiekuna przypada ok. 12 dzieci w przedziale wiekowym 4-17 lat.
Warunki zatrudnienia do uzgodnienia z dyrektorem szpitala
nr tel. 68 352 50 23 tel. kom. 508 701 510.
Szpital Rehabilitacyjno - Leczniczy dla Dzieci SP ZOZ w Wojnowie poszukuje osób pełniących funkcje opiekuna turnusu (konieczny ukończony kurs na opiekuna kolonii).
Turnusy trwają 3 tygodnie. W czasie turnusu zapewniony jest nocleg i wyżywienie. Na jednego opiekuna przypada ok. 12 dzieci w przedziale wiekowym 4-17 lat.
Warunki zatrudnienia do uzgodnienia z dyrektorem szpitala
nr tel. 68 352 50 23 tel. kom. 508 701 510.
2020-06-09, 08:16
facebook
https://www.facebook.com/filiauzsulechow/photos/a.166765206748716/2942145552543987/?type=3
2020-06-08, 10:00
facebook
https://www.facebook.com/UniwersytetZielonogorski/photos/a.384998637421/10158541829117422/?type=3
2020-06-05, 13:30
facebook
REKRUTACJA TRWA❗️
2020-06-05, 08:27
facebook
https://www.facebook.com/filiauzsulechow/photos/a.166765206748716/2947677158657493/?type=3
2020-06-04, 12:08
facebook
Sesja egzaminacyjna 2019/2020 ???
Harmonogram sesji letniej 2019/2020 jest dostępny na stronie www.wzs.uz.zgora.pl/dziekanatmenu/terminy-egzaminow.
Harmonogram sesji letniej 2019/2020 jest dostępny na stronie www.wzs.uz.zgora.pl/dziekanatmenu/terminy-egzaminow.
2020-06-04, 12:06
facebook
https://www.facebook.com/filiauzsulechow/photos/a.166765206748716/2942143719210837/?type=3
2020-06-03, 07:26
facebook
https://www.facebook.com/umsulechow/photos/a.892830417452704/2912417735493952/?type=3
2020-06-02, 18:39
facebook
REKRUTACJA TRWA❗️
2020-06-02, 10:14
facebook
Przedłużenie ważności legitymacji studenckich❗️
➡️ Zgodnie z par. 1 ust 1 Rozporządzenia MNISW z dnia 21 maja 2020 (Dz. U. poz. 911) okres ograniczenia funkcjonowania uczelni obowiązuje od 25 maja 2020 r. do 30 września 2020 r.
➡️ Zgodnie z art. 51b ust. 4 ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, w okresie zawieszenia lub ograniczenia funkcjonowania uczelni oraz przez 60 dni po jego zakończeniu legitymacje studenckie i legitymacje służbowe nauczycieli akademickich są ważne, bez konieczności potwierdzania ich ważności. Przepis ten ma zastosowanie również do legitymacji, które utraciły ważność w okresie 30 dni poprzedzających ograniczenie lub zawieszenie funkcjonowania uczelni.
➡️ Zgodnie z par. 1 ust 1 Rozporządzenia MNISW z dnia 21 maja 2020 (Dz. U. poz. 911) okres ograniczenia funkcjonowania uczelni obowiązuje od 25 maja 2020 r. do 30 września 2020 r.
➡️ Zgodnie z art. 51b ust. 4 ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, w okresie zawieszenia lub ograniczenia funkcjonowania uczelni oraz przez 60 dni po jego zakończeniu legitymacje studenckie i legitymacje służbowe nauczycieli akademickich są ważne, bez konieczności potwierdzania ich ważności. Przepis ten ma zastosowanie również do legitymacji, które utraciły ważność w okresie 30 dni poprzedzających ograniczenie lub zawieszenie funkcjonowania uczelni.
2020-06-01, 12:10
facebook
#turystykairekracja #akcjaprzeprowadzka
18 lat, 1627 Absolwentów, 39600 godzin dydaktycznych, kilkudziesięciu Wykładowców, kolokwia i egzaminy, kursy i seminaria, wyjazdy studyjne i obozy, zajęcia teoretyczne i praktyczne, warsztaty i laboratoria, przewodnictwo i pilotaż, hotele i targi…
Ze żalem opuszczamy gościnne sulechowskie progi i pełni nadziei wkraczamy do zielonogórskiej części Uniwersytetu.
Od roku akademickiego 2020/2021 rekrutujemy na Wydziale Nauk Biologicznych, którego stajemy się częścią.
Wszystkie informacje o kierunku znajdziecie pod adresem
http://wnb.uz.zgora.pl/pl/turystyka-i-rekreacja/
a o rekrutacji tutaj:
http://rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunek/turystyka-i-rekreacja/
#studiujwzielonejgórze #wnb #uz #wydziałnaukbiolgicznych #turystykairekreacja #idzienowe
18 lat, 1627 Absolwentów, 39600 godzin dydaktycznych, kilkudziesięciu Wykładowców, kolokwia i egzaminy, kursy i seminaria, wyjazdy studyjne i obozy, zajęcia teoretyczne i praktyczne, warsztaty i laboratoria, przewodnictwo i pilotaż, hotele i targi…
Ze żalem opuszczamy gościnne sulechowskie progi i pełni nadziei wkraczamy do zielonogórskiej części Uniwersytetu.
Od roku akademickiego 2020/2021 rekrutujemy na Wydziale Nauk Biologicznych, którego stajemy się częścią.
Wszystkie informacje o kierunku znajdziecie pod adresem
http://wnb.uz.zgora.pl/pl/turystyka-i-rekreacja/
a o rekrutacji tutaj:
http://rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunek/turystyka-i-rekreacja/
#studiujwzielonejgórze #wnb #uz #wydziałnaukbiolgicznych #turystykairekreacja #idzienowe
2020-06-01, 11:25
facebook
REKRUTACJA WŁAŚNIE RUSZYŁA❗️?
2020-06-01, 08:08
facebook
Informujemy, że do odwołania obsługa studentów będzie odbywać się tylko i wyłącznie poprzez kontakt mailowy i telefoniczny.
Komunikaty w sprawie zagrożenia epidemiologicznego SARS-CoV-2 dostępne są na stronie:
https://www.infoserwis.uz.zgora.pl/index.php?komunikat-w-sprawie-sarscov-2
Komunikaty w sprawie zagrożenia epidemiologicznego SARS-CoV-2 dostępne są na stronie:
https://www.infoserwis.uz.zgora.pl/index.php?komunikat-w-sprawie-sarscov-2
2020-05-28, 10:04
facebook
Więcej informacji na stronie www.rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunki
2020-05-28, 08:10
facebook
https://www.facebook.com/UniwersytetZielonogorski/photos/a.384998637421/10158509055342422/?type=3
2020-05-25, 08:35
facebook
Ważna informacja‼️
2020-05-22, 15:51
facebook
https://www.facebook.com/UniwersytetZielonogorski/photos/a.384998637421/10158497772727422/?type=3
2020-05-21, 18:59
facebook
Studia podyplomowe Enologia – wydarzenia
W październiku 2019 ruszyła aktualna edycja studiów podyplomowych Enologia, organizowana przez Filię Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie i Katedrę Żywienia Człowieka i Dietoterapii.
Rozpoczęły się zajęcia, zarówno na terenie Uczelni, jak i w lubuskich winnicach.
25 i 26 lutego 2020 roku zajęcia odbywały się w winnicy Folwark Pszczew. Gospodarzem tego pięknego i historycznego miejsca jest Pan Łukasz Robak, który na terenie dawnego Folwarku Biskupiego z 1564 roku, stworzył wspaniałe miejsce do wypoczynku i rekreacji. Pasją właściciela jest uprawa winorośli i wytwarzanie wina. Gospodarstwo jest wyposażone w nowoczesny sprzęt agrotechniczny i urządzenia technologiczne do winifikacji. Właściciel wykorzystał zarówno doskonałe warunki glebowe i klimatyczne, jak i zabytkową infrastrukturę do stworzenia profesjonalnej winnicy i winiarni. Studenci Enologii, dzięki uprzejmości właściciela, mieli okazję uczestniczenia w czynnościach pielęgnacyjnych na winnicy. Przeszli szkolenie w zakresie przycinania i prowadzenia winnych krzewów. Poznali zasady pracy sprzętów agrotechnicznych wykorzystywanych w winnicy. Na terenie winiarni, umiejscowionej w piwnicach starego Dworku Biskupiego, mieli okazję zobaczyć nowe rozwiązania techniczne stosowane podczas procesu winifikacji. W praktyce, poznali czynności związane z pielęgnacją wina , jego przepompowywaniem, natlenianiem, schładzaniem, czy pobieraniem prób do analizy. W miejscowym laboratorium studenci wykonywali pomiary kwasowości wina i uczyli się korekty tego parametru. Dozowali też środki klarujące i konserwujące, stosując w praktyce odpowiednie przeliczenia fizykochemiczne. Na terenie winiarni nie zabrakło też degustacji lokalnych win.
W części agroturystycznej Folwarku Pszczew, w sali konferencyjnej odbyły się też wykłady Pani dr Sylwii Bonin na temat technologia winiarstwa oraz Pana dr hab. inż. Ireneusza Ochmiana, dotyczące uprawy i pielęgnacji winorośli. Wykłady miały seminaryjny charakter, były miejscem wymiany informacji i poglądów. Wielu uczestników studiów, to także osoby z bogatym doświadczeniem i szeroką wiedzą enologiczną. Czas ten, był więc dla każdego okazją do poszerzenia horyzontów.
Dodatkową atrakcją była przejażdżka powozem po malowniczej, pełnej jezior i lasów, okolicy. Wieczorne spotkanie przy kominku, połączone z degustacją i długimi rozmowami o winie pozostanie w naszej pamięci na długo.
Opracowała dr inż. Bogna Latacz – kierownik studiów podyplomowych
W październiku 2019 ruszyła aktualna edycja studiów podyplomowych Enologia, organizowana przez Filię Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie i Katedrę Żywienia Człowieka i Dietoterapii.
Rozpoczęły się zajęcia, zarówno na terenie Uczelni, jak i w lubuskich winnicach.
25 i 26 lutego 2020 roku zajęcia odbywały się w winnicy Folwark Pszczew. Gospodarzem tego pięknego i historycznego miejsca jest Pan Łukasz Robak, który na terenie dawnego Folwarku Biskupiego z 1564 roku, stworzył wspaniałe miejsce do wypoczynku i rekreacji. Pasją właściciela jest uprawa winorośli i wytwarzanie wina. Gospodarstwo jest wyposażone w nowoczesny sprzęt agrotechniczny i urządzenia technologiczne do winifikacji. Właściciel wykorzystał zarówno doskonałe warunki glebowe i klimatyczne, jak i zabytkową infrastrukturę do stworzenia profesjonalnej winnicy i winiarni. Studenci Enologii, dzięki uprzejmości właściciela, mieli okazję uczestniczenia w czynnościach pielęgnacyjnych na winnicy. Przeszli szkolenie w zakresie przycinania i prowadzenia winnych krzewów. Poznali zasady pracy sprzętów agrotechnicznych wykorzystywanych w winnicy. Na terenie winiarni, umiejscowionej w piwnicach starego Dworku Biskupiego, mieli okazję zobaczyć nowe rozwiązania techniczne stosowane podczas procesu winifikacji. W praktyce, poznali czynności związane z pielęgnacją wina , jego przepompowywaniem, natlenianiem, schładzaniem, czy pobieraniem prób do analizy. W miejscowym laboratorium studenci wykonywali pomiary kwasowości wina i uczyli się korekty tego parametru. Dozowali też środki klarujące i konserwujące, stosując w praktyce odpowiednie przeliczenia fizykochemiczne. Na terenie winiarni nie zabrakło też degustacji lokalnych win.
W części agroturystycznej Folwarku Pszczew, w sali konferencyjnej odbyły się też wykłady Pani dr Sylwii Bonin na temat technologia winiarstwa oraz Pana dr hab. inż. Ireneusza Ochmiana, dotyczące uprawy i pielęgnacji winorośli. Wykłady miały seminaryjny charakter, były miejscem wymiany informacji i poglądów. Wielu uczestników studiów, to także osoby z bogatym doświadczeniem i szeroką wiedzą enologiczną. Czas ten, był więc dla każdego okazją do poszerzenia horyzontów.
Dodatkową atrakcją była przejażdżka powozem po malowniczej, pełnej jezior i lasów, okolicy. Wieczorne spotkanie przy kominku, połączone z degustacją i długimi rozmowami o winie pozostanie w naszej pamięci na długo.
Opracowała dr inż. Bogna Latacz – kierownik studiów podyplomowych
2020-05-21, 09:00
facebook
Enologia (uprawa winorośli i produkcja wina) – warto wiedzieć więcej
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie zaprasza wszystkich pasjonatów wina i uprawy winorośli na studia podyplomowe Enologia, organizowane przez Katedrę Żywienia Człowieka i Dietoterapii.
Wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi lubuskiej zobowiązują do podejmowania wszelkich działań, aby kontynuować ten piękny aspekt historii naszego regionu. Wysiłkiem wielu osób, w tym wielkich pasjonatów winiarstwa i uprawy winorośli, przy wsparciu lokalnych władz, na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci powstały liczne winnice, które z powodzeniem wytwarzają wina wysokiej jakości. W regionie realizowane są projekty i inicjatywy propagujące zarówno enologiczną historię, jak i współczesną aktywność winiarską. Uniwersytet Zielonogórski od lat uczestniczy w tych działaniach, między innymi, poprzez stwarzanie możliwości pogłębiania wiedzy z zakresu uprawy winorośli i technologii wytwarzania wina.
Fila Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie organizuje studia podyplomowe z zakresu enologii. Dostarczają one studentom wszechstronnej i aktualnej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych, niezbędnych do prowadzenia efektywnej uprawy winorośli i profesjonalnej winifikacji. Aby takie cele mogły zostać zrealizowane, zaangażowaliśmy doświadczonych wykładowców, zarówno z naszej Uczelni, jak i innych renomowanych ośrodków naukowych (SGGW w Warszawie, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu). Wykładowcy są znanymi ekspertami w swoich dziedzinach, dysponują ogromnym dorobkiem naukowym, są autorami licznych publikacji. Aby zapewnić studentom przygotowanie praktyczne, w planie studiów są przewidziane zajęcia z doświadczonymi właścicielami winnic, między innymi winnicy Mozów, Kinga, Folwark Pszczew. Wizyty w tych miejscach połączono z zajęciami praktycznymi, takimi jak pielęgnacja winnych krzewów, obsługa sprzętu agrotechnicznego i technologicznego. Nasi studenci mają też niepowtarzalną okazję poznania laboratoryjnych metod analizy fizykochemicznej win i moszczów gronowych. Umożliwiają to praktyczne zajęcia na terenie Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych (LOiWA), dysponującego najnowocześniejszym sprzętem i aparaturą analityczną. W planie zajęć nie może zabraknąć też prawa winiarskiego i praktycznego sommelierstwa.
Wszystkie proponowane przez nas zajęcia mają seminaryjny charakter, stwarzają zatem płaszczyznę do wymiany poglądów, zadawania pytań i wyjaśniania wszelkich wątpliwości. Taka koncepcja edukacji daje możliwość rozwoju zarówno osobom dysponującym już pewną wiedzą, jak i tym, którzy pragną poznać zagadnienie od początku.
Dotychczasowe doświadczenia pokazują, że organizowane przez nas studia są bardzo dobrym miejscem spotkań i nawiązywania wieloletnich kontaktów, przez osoby, które łączy spólna pasja i miłość do wina.
Zajęcia trwają dwa semestry, rozpoczynają się więc w październiku i kończą w czerwcu. Zjazdy odbywają się najczęściej raz w miesiącu, w weekendy. Szczegółowe informacje dotyczące organizacji zajęć i zakresu tematycznego studiów uzyskać można na stronie internetowej Uniwersytetu Zielonogórskiego, w zakładce Rekrutacja, lub otwierając link: (http://www.dk.uz.zgora.pl/studia_podyplomowe/SP_20/ENOLOGIA.pdf ). Zachęcamy także do kontaktu telefonicznego lub mailowego z sekretariatem Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii (e-mail: inza@wsz.uz.zgora.pl tel. 68 352 94 57 )
Opracowała dr inż. Bogna Latacz – kierownik studiów podyplomowych
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie zaprasza wszystkich pasjonatów wina i uprawy winorośli na studia podyplomowe Enologia, organizowane przez Katedrę Żywienia Człowieka i Dietoterapii.
Wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi lubuskiej zobowiązują do podejmowania wszelkich działań, aby kontynuować ten piękny aspekt historii naszego regionu. Wysiłkiem wielu osób, w tym wielkich pasjonatów winiarstwa i uprawy winorośli, przy wsparciu lokalnych władz, na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci powstały liczne winnice, które z powodzeniem wytwarzają wina wysokiej jakości. W regionie realizowane są projekty i inicjatywy propagujące zarówno enologiczną historię, jak i współczesną aktywność winiarską. Uniwersytet Zielonogórski od lat uczestniczy w tych działaniach, między innymi, poprzez stwarzanie możliwości pogłębiania wiedzy z zakresu uprawy winorośli i technologii wytwarzania wina.
Fila Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie organizuje studia podyplomowe z zakresu enologii. Dostarczają one studentom wszechstronnej i aktualnej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych, niezbędnych do prowadzenia efektywnej uprawy winorośli i profesjonalnej winifikacji. Aby takie cele mogły zostać zrealizowane, zaangażowaliśmy doświadczonych wykładowców, zarówno z naszej Uczelni, jak i innych renomowanych ośrodków naukowych (SGGW w Warszawie, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu). Wykładowcy są znanymi ekspertami w swoich dziedzinach, dysponują ogromnym dorobkiem naukowym, są autorami licznych publikacji. Aby zapewnić studentom przygotowanie praktyczne, w planie studiów są przewidziane zajęcia z doświadczonymi właścicielami winnic, między innymi winnicy Mozów, Kinga, Folwark Pszczew. Wizyty w tych miejscach połączono z zajęciami praktycznymi, takimi jak pielęgnacja winnych krzewów, obsługa sprzętu agrotechnicznego i technologicznego. Nasi studenci mają też niepowtarzalną okazję poznania laboratoryjnych metod analizy fizykochemicznej win i moszczów gronowych. Umożliwiają to praktyczne zajęcia na terenie Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych (LOiWA), dysponującego najnowocześniejszym sprzętem i aparaturą analityczną. W planie zajęć nie może zabraknąć też prawa winiarskiego i praktycznego sommelierstwa.
Wszystkie proponowane przez nas zajęcia mają seminaryjny charakter, stwarzają zatem płaszczyznę do wymiany poglądów, zadawania pytań i wyjaśniania wszelkich wątpliwości. Taka koncepcja edukacji daje możliwość rozwoju zarówno osobom dysponującym już pewną wiedzą, jak i tym, którzy pragną poznać zagadnienie od początku.
Dotychczasowe doświadczenia pokazują, że organizowane przez nas studia są bardzo dobrym miejscem spotkań i nawiązywania wieloletnich kontaktów, przez osoby, które łączy spólna pasja i miłość do wina.
Zajęcia trwają dwa semestry, rozpoczynają się więc w październiku i kończą w czerwcu. Zjazdy odbywają się najczęściej raz w miesiącu, w weekendy. Szczegółowe informacje dotyczące organizacji zajęć i zakresu tematycznego studiów uzyskać można na stronie internetowej Uniwersytetu Zielonogórskiego, w zakładce Rekrutacja, lub otwierając link: (http://www.dk.uz.zgora.pl/studia_podyplomowe/SP_20/ENOLOGIA.pdf ). Zachęcamy także do kontaktu telefonicznego lub mailowego z sekretariatem Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii (e-mail: inza@wsz.uz.zgora.pl tel. 68 352 94 57 )
Opracowała dr inż. Bogna Latacz – kierownik studiów podyplomowych
2020-05-20, 12:28